Witam,od kilku lat interesuje się zdrową żywnością zrobioną w domowych warunkach bez chemii.Jeżeli będzie zapotrzebowanie na przepisy to zawsze coś wrzucę.Mam przepisy na białe sery,jogurt naturalny,kefir,chleby na drożdzach i na zakwasie,mielonka w słoikach,pasztet,itp...Wszystkie przepisy sprawdzone przez moją rodzinę i znajomych.
Proszę o opinie i sugestie.Pozdrowienia
Zanonimizowana wersja forum tylko do odczytu
DIETA-ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Przepis na kefir
Składniki:
2 litry mleka 2% ,nie UHT
kefir 400-500ml firmy Krasnystaw lub Robico jako zaczyn
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 24-26 st C (termometr) lub pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej do uzyskania odpowiedniej temperatury,mleko wlewamy do garnka lub słoja i dokładnie mieszamy z kefirem,przykrywamy i odstawiamy w temp. pokojowej na 18-24 godz aż się zrobi skrzep.następnie wkładamy do lodówki na 12 godz w celu schłodzenia.Po schłodzeniu wymieszać i mamy 2.5 l pysznego kefiru.Możemy sobie odłożyć 500 ml do następnej produkcji.
SMACZNEGO
2 litry mleka 2% ,nie UHT
kefir 400-500ml firmy Krasnystaw lub Robico jako zaczyn
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 24-26 st C (termometr) lub pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej do uzyskania odpowiedniej temperatury,mleko wlewamy do garnka lub słoja i dokładnie mieszamy z kefirem,przykrywamy i odstawiamy w temp. pokojowej na 18-24 godz aż się zrobi skrzep.następnie wkładamy do lodówki na 12 godz w celu schłodzenia.Po schłodzeniu wymieszać i mamy 2.5 l pysznego kefiru.Możemy sobie odłożyć 500 ml do następnej produkcji.
SMACZNEGO